Blog

İnsanları derinden etkileyen olaylar vardır. Buna bazen televizyonda seyrettiğiniz bir kare vesile olur; bazen dinlediğiniz bir olay, bazen de gazetenin üçüncü sayfasına düşmüş punto hesabı bile yapılamayacak kadar önemsiz gibi lanse edilen bir haber…

Bu makaleyi yazmama sebep olan olay ise intihar eden yaşlı bir çiftin geride bıraktıkları mektupta yazılanlar. Mektubun muhtevası gerçekten çok trajik; bu mektupta beni en çok etkileyen cümle ise: “Üç buçuk aydır, kapımızı karşı marketten süt ve ekmek getiren çıraktan başka kimse çalmadı. Böyle bir hayatta yaşamanın ne anlamı olabilir ki?”

Evet, ahde vefanın günümüz versiyonları arasında en önemli yer tutan ama bizlerin de en çok göz ardı ettiği konulardan biride genelde ihtiyarlara özelde ise anne-babaya hürmettir. Oldum olası ihtiyarlara yaşlı denmesinden haz etmemişimdir. İhtiyar olmak gerçek seçme hakkına ve bilgisine ulaşabilmektir. Nefsini dizginleyebilmektir. Yaşlı olmak ise atıl olmak, elden ayaktan düşmek anlamına gelir. Bizim kültürümüzde bu nedenle yaşlı değil ihtiyar kavramı kullanılır ve tarihimiz ihtiyarlara saygının örnek timsalleri ile doludur…

Hz. Ali’nin (ra) sabah namazına giderken önünde yürümekte olan Yahudi ihtiyarı yaşına hürmeten geçmediğini, bu sebeple namaza geç kalınca birinci rekâtın rükûunda Cebrail’in (as) gelip Allah Resul’ünün (sav) sırtına letafetle dokunarak durdurduğunu ve Hz. Ali’nin yetiştiğini biliyoruz.

Yaşanmış olan bu kıssa akıllara şu soruyu getiriyor: “Aile bağınızın, din bağınızın olmadığı ve yaşanılan o dönemde dininizin en büyük düşmanı konumunda olan Yahudi bir ihtiyara namazı kaçırma pahasına böyle bir hürmet gösterilirse anne-babaya nasıl bir hürmet gerekir?” Cevap malum kaynakta: “Rabbin sadece kendisine ibadet etmenizi ana babaya iyi davranmanızı kesin olarak emreder. Eğer onlardan biri ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa sakın onlara öf bile deme. Onları azarlama. Onlara tatlı ve güzel söz söyle. Onlara merhamet ederek üzerlerine kanat ger ve de ki; Ey yüce Rabbim! Küçükken onlar beni nasıl koruyup yetiştirdilerse sende onları esirge. “ (İsra 23-24)

Âlemlere rahmet Peygamber efendimiz ise: “Allahü Teâlâ yemin ederek, Müslüman olarak ihtiyarlayana azap etmekten hayâ ederim” buyurdu; dedikten sonra ağladığı görüldü. Sebebi sorulunca, Allahü Teâlâ kendisinden hayâ ettiği hâlde, Ondan hayâ etmeyene ağlıyorum.” buyurdu.

“Önce hayaller ölür, sonra insanlar” der Shakespeare. Sizi bu dünyada en çok seven, karşılıksız seven ve her ne olursa olsun seven ebeveynlerinizin hayallerini öldürmeyin. Geleceğinize yatırım yapmak istiyorsanız onlara saygı ve sevgide kusur etmeyin.

Ramazan ayı her daim saygı ve sevgiyi hak eden anne ve babanızın en çok hatırlanması gereken zamanlardan biridir. Bu hem bir ibadet hem de korunmaya vesile olma yoldur. Sahi öyle buyurmuyor mu âlemlere rahmet Resul (sav): “Beli bükülmüş ihtiyarlarınız olmasaydı belalar üzerinize sel gibi yağacaktı.”

Bu Ramazan hatırlayanlardan ve hatırlananlardan olmak dileğiyle…

@drktastan

ayşenur erdem (22.06.2019)

insan taaa hz. Ademden günümüze kadar hep aynı hatayla ve sorunla yenilmiştir, yenildiğini veyahutta yenileceğini bile bile aynı hataya aynı vartaya düşmüştür, yani insan kendi kendini atmıştır o uşurumdan. Fakat tembellik tenperverlik , hodbinlik ve hodgamlık olduğundan insanda , kalın bir gaflet uykusuyla kendini sarhoş etmiş ve yarını ,iptali his yapmıştır.Bu,insana ne kadar kolay ve rahat gelsede ,ertesi güne uyandığında eyvahlar , esefler ve dövünmelerden başka bir kapı aşmayacaktır.insan olarak bunu bende şok yaşadım , yarına bırakmanın neticesi eyvahlar ve esefler olduğunu bilsemde üzerimdeki ağır gaflet perdesini atamadım şoğu zaman. illa perdeyi gayb’ın aşılmasımı gerekir ,insanın ,yarını bugüne şevirmesi işin, ne bekliyoruz , giden dakikalar bizden gitmiyormu,yıkılan bina tuğlası bizim binamızdan değilmi, belkide duamız eksiktir uyanamayışımızın arkasında yatan, gayretimiz kaybolmuş belkide, belkide kendimizi kandırmanın adıdır bu kelimelern arkasında yatan gerşek.Umarım hala nefes alıyorken bugun ’cülerden oluruz......

Yorumlarınız bizim için değerlidir !